София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВТОРИ ОПИТ: Издигнаха знамето на Рожен

На Рожен вече се вее българският флаг от 111 метра височина

9 месецаЛюбопитно 14 Иванина Игнатова

Направен бе вторият тест за издигане на знамето на Пилон "Рожен" в Родопите. Техническите проби бяха в продължение на три дни в различни часове и метеорологични условия. Оптималното издигане на трибагреника с площ от 1110 кв. м до върха на пилона е с продължителност между пет и седем минути, съобщиха от Фондация "Наследство в бъдещето" и БТА.

Флагът на пилона ще бъде открит официално на 13 юли за Роженския събор. Националният флаг ще бъде внесен от 300 доброволци - гайдари и членове на клубовете на Национално дружество "Традиция", "Родолюбие" и "Бага-Тур". След издигане на знамето вечерта ще продължи с различни тържества. 

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината му символизира и територията на България от 111 хил. кв. км.