София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Захариева: Подкрепата ни към Северна Македония за ЕС никога не е била безусловна

"Позицията на България не може да се промени заради външен натиск"
7 сЕвроком 655

„Няма как на този етап да кажем „Да“, България е една от държавите, която подкрепя страните от Балканите и пътя им към ЕС, но подкрепата ни към Македония никога не е била без условия“. Това коментира външният министър Екатерина Захариева във връзка с позицията на България относно приемането на Северна Македония в ЕС. 

Тя счита, че позицията на България не може да се промени заради външен натиск.

„Договорът за добросъседство е подписан през 2017 година и влезе в сила през 2018, като от пролетта наблюдаваме дали изобщо той се спазва.  Те трябваше да свикат комисия за да се проверява това, но не се случва. Ние нямаме претенции за това как се самоопределят македонските граждани и как определят техния език, но не може те да имат претенции за това как се определят българите, които живеят там. Не трябва те да се притесняват от това, че са българи и да се чувстват дискриминирани“.

„Не е само историята, а езикът на омразата и претенциите за малцинства. Нашата теза е, че не отразяването на историческата действителност се отразява на настоящото“, допълни още Захариева, като уточни, че това не е лична нейна позиция, а и на премиера. 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!