София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Започва Европейската седмица на мобилността

Темата на седмицата е: "Чиста мобилност за всички", а мотото: "Избери как да се придвижиш".

Започва Европейската седмица на мобилността

Темата на седмицата е: "Чиста мобилност за всички", а мотото: "Избери как да се придвижиш".

16 мОбщество 202 Борислава Миткова


Започва Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе в периода от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия около Световния ден без автомобили (22 септември). Програмата през тези 7 дни е наситена със събития, които насърчават дейностите, водещи до намаляване на замърсяването на въздуха и пътно-транспортните произшествия.

През 2020 г. темата е "Чиста мобилност за всички". До 9 септември 2020 г. за участие са се регистрирали 2227 града от 39 европейски страни. В България броят им е 22. Национален координатор на проявите за Европейската седмица на мобилността е Министерството на околната среда и водите.

Фокусът тази година в София ще бъде върху всички начини на придвижване – обществен транспорт, велосипеден и пешеходен и ще обхване всички групи, участващи в този процес – от най-малките до най-възрастните, а също така и всички райони на столицата.

За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира и кампания за недопускане на нито една жертва на пътя поне за ден. През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията "Дни на безопасността на пътя" да се проведе в периода 16-22 септември, едновременно с Европейската седмица на мобилността. Мотото на кампанията тази година е „Остани жив! Пази живота!“

Демонстрации за пътната безопасност ще се състоят от 16 септември до края на седмицата пред Националната спортна академия.