София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК с последна информация за изборния ден

Изборният ден започва в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа

5 годиниИзбори 2019 1 Боряна Райчева

Изборният ден започва в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа. В изборния ден е забранена всякаква агитация, както и в деня за размисъл.
Към момента са регистрирани 2575 наблюдатели.
Бюлетината: Избирателите още не са наясно как точно действат преференциите, коментират от ЦИК. От Комисията напомнят, че първо се отбелязва партията в квадратче и след това в кръгчето за преференция, като преференцията не е задължителна.
Ако са отбелязани две преференции, бюлетината е валидна, но тогава важи само изразения вот за партията. Към момента в ЦИК има 60 сигнала и 26 жалби. Разглеждат се всички.
6 партии, 6 коалиции и 6 независими са подали искане за изплащане на медийни пакети. Това са партии, които не получават субсидии. Ръчно преброяване на бюлетините няма да има в края на изборния ден. То обаче може да се направи по-късно, ако има съмнения.
Обмисля се вариант за следващи избори как да се случва подобна проверка. Към.момента не може да се каже колко са изборните секции. Това ще стане ясно до края на деня. В интернет има пълен списък на секциите, в които може да се гласува машинно. Срокове след изборите : РИК - до 48 часа резултатите за всеки район. Срокът за произнасяне на крайните резултати - 5 дни.