София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Google ще се бори с троловете

От компанията пускат инструмент „Перспектива“, основан на изкуствения интелект

7 годиниТехнологии 8 Боряна Райчева

От компанията Google обявиха пускането на инструмент „Перспектива“, основан на изкуствения интелект, който ще се бори с троловете. Инструментът ще бъде полезен на медиите автоматично да модерират онлайн коментарите, като блокират съдържащите омраза послания.
 
Безплатно предлаганият интерфейс ще позволява на редакторите да създават програми за оценка на „токсичността“ на посланията във форумите им и да се регулират по желание допустимия праг преди публикуването им.
 
„Перспектива“ се тества в редица медии като вестниците „Ню Йорк таймс“ и „Гардиън“, както и сайта Уикипедия с машинно обучение с послания, за които човешките модератори смятат, че съдържат омраза или не са по темата.
 
Софтуерът е наличен за медиите, които членуват в инициативата "Диджитъл нюз" на Гугъл и за социалните мрежи като ЮТюб, Туитър и Фейсбук. 
 
Алгоритъмът на "Перспектива" ще позволи посланията да се филтрират много по-бързо, отколкото успяват човешките екипи.