Гледай
на живо

Японска ракета влезе в Гинес за най-компактна в света

Дължината й е само 9,54 метра

Японската ракета SS-520, която успешно пусна в орбита през февруари телекомуникационен микроспътник, бе включено в книгата на Световните рекорди на Гинес като най-малката в света. Това съобщи в петък Японската агенция за проучване на космическите изследвания (JAXA), цитирана от ТАСС.

"Ние бяхме в състояние да постигнем това благодарение на високото ниво на науката и технологиите в Япония, както и чрез богат опит в развитието, което се извършва до момента. Въз основа на постигнатите резултати, ние възнамеряваме да продължим да развиваме нашите технологични възможности", каза говорител на JAXA.

Дължината на ракетата е само 9.54 метра, диаметър - 52 см, тегло - 2.6 тона. През януари миналата година първото стартиране завърши с неуспех поради недостатъци в конструкцията, защитаващи електрически кабели. Въпреки това, на 3 февруари тази година, JAXA успя успешно да влезе в своята орбита с телекомуникационния микросателит TRICOM-1R, който тежи само 3 кг.

Чрез използването на батерии и други компоненти, JAXA успя да сведе до минимум разходите за разработване и пускане на SS-520. Общите разходи не надхвърлят 400 милиона йени (3,6 милиона долара).