Гледай
на живо

Индия ще проведе първите военни учения в космоса

"Индия е космическа суперсила"

До края на тази седмица индийските въоръжени сили планират да проведат първите военни космически учения в историята на страната, наречена IndSpaceEx. Това съобщи в сряда вестник Times of India, цитирайки източник в индийското правителство.

"Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че тестовете на анти-сателитните оръжия, проведени през март 2019 г., ще увеличат отбранителните способности на страната ни. В съответствие с това IndSpaceEx ще демонстрира възможните отговори на ескалацията на конфликта в космоса", заяви източникът.

Според него, във връзка с нарастващата офанзивна способност на КНР, Индия "е длъжна да създаде условия за защита на своите интереси в космоса."

На 27 март Моди докладва за успешното тестване на анти-сателитна система А-SAT, по време на която устройството е свалено на ниска земна орбита. Според премиера, благодарение на това Индия е станала космическа суперсила. Както се посочва в индийското външно министерство, Индия няма намерение да влиза в надпревара във въоръжаването в космоса и тестът не е насочен срещу конкретна държава.