Гледай
на живо

Изтребители на НАТО срещу СУ-27 от ескорта на Сергей Шойгу

Самолетът на руския военен министър е летял над балтийските държави

Изтребители на НАТО срещу СУ-27 от ескорта на Сергей Шойгу Изтребители на НАТО са качени във въздуха заради самолета на министъра на отбраната на Русия Сергей ... thumbnail text

Изтребители на НАТО са качени във въздуха заради самолета на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу над Балтийско море.

Изтребителите Boeing F/A18 на ВВС на Кралство Испания са част от въздушната полиция на НАТО от военната база Шяуляе в Литва.

Тези изтребители пазят въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония.

„Руски самолет, придружаван от поне един руски изтребител е бил засечен над Балтийско море“, потвърди пред „Интерфакс“ офицер от щаба на НАТО в Брюксел.

Изтребителите на Балтийската въздушна мисия на НАТО са се качили във въздуха, за да идентифицират самолета. Самолетът и руският изтребител са минавали на границата на въздушното пространство на балтийските държави.

"След идентифицирането на самолета изтребителите на НАТО се върнаха на базата. НАТО не разполага с информация кой точно е бил на борда“, обясниха още в щаба на Алианса.

Руското военно ведомство твърди, че един от изтребителите на НАТО е бил изтласкан от придружаващите самолета на министъра два руски Су-27. Сергей Шойгу е летял с експорт от бойни самолети от Калининград за Москва.

През 2018 г. Сергей Шойгу се оплака от авиацията на НАТО в Балтийския регион. „Повиши се интензивността на полетитите на натовската авиация край границите на Русия. Рязко нарасна опасността от провокации и военни инциденти“, предупреди министърът.