Гледай
на живо

Основателят на Хуауей предрича конфликт със САЩ

Не е ясно дали говори само за "Хуауей", или и за китайската държава

Основателят на китайската компания "Хуауей" Рен Женгфей заяви, че "рано или късно ще има конфликт" със Съединените щати в усилията за световно надмощие, предадоха "Ройтерс" и "Гардиън".

Пред китайски медии Женгфей коментира решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви извънредно положение в телекомуникациите. След него гигантът в телекомуникационното оборудване "Хуауей" бе поставен в "черния списък" за работа на американски компании, а малко по-късно "Гугъл" обяви, че спира обновяването на "Андроид" за телефоните на китайския производител и достъпа на бъдещи устройства на ключови услуги.

САЩ "подценяват" силата на компанията, която "абсолютно няма да бъде засегната. По отношение на 5G технологии другите не биха могли да настигнат "Хуауей" в следващите две или три години", продължи Рен.

В предадените коментари няма подробности какъв конфликт има предвид и дали говори само за "Хуауей", или и за китайската държава, която вече заяви, че твърдо стои зад компанията в усилията ѝ да се справи с трудностите.

Вчера американското правителство смекчи за 90 дни (до 19 август 2019 г.) ограниченията, наложени на "Хуауей", като създаде временен общ лиценз, позволяващ на компанията да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства. Целта е да се помогне на досегашните клиенти. Вашингтонският адвокат Кевин Улф смята, че друга грижа на американската администрация е да се избегнат временни сривове в мрежата за трети страни, които използват оборудване или системи на "Хуауей".