София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отпада ограничението за 35 секции в чужбина, но само за страните в ЕС

Вотът „Не подкрепям никого“ ще се отчита при определяне на резултатите

7 годиниИЗБОРИ 2016 2 Боряна Райчева

Отпадна ограничението за разкриване на повече от 35 секции в страните от Европейския съюз. Квадратчето „Не подкрепям никого“ ще се отчита при определяне на резултатите на президентските и местните избори. Това приеха депутатите на окончателното второ четене за промените в Изборния кодекс.

По-малко на брой секции ще има само за страните извън Европейския съюз, като САЩ, Канада и Турция.

Народният представител от ДПС Хамид Хамид коментира, че депутатите от партията му са готови да атакуват текстовете в решението пред Конституционния съд.

Предложението за поставяне на втора урна в секциите в чужбина, при необходимост не беше подкрепено. Парламентарните групи на БСП и Реформаторите се усъмниха, че това би създало хаос и възможност за манипулация на вота.

Запази се сегашната методика за определяне на резултатите на парламентарни избори, при която гласовете "Не подкрепям никого" ще се изваждат от общия брой действителни гласове,за да не се повишава 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Промените в Изборния кодекс влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник". В двудневен срок от тази дата Централната избирателна комисия трябва да определи местата в страните от ЕС, в които ще се образуват избирателни секции, и техния брой.