София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОСТРОИХА 57-ЕТАЖНА СГРАДА ЗА 19 ДНИ

9 годиниРазвлечение 1 Боряна Райчева

Китайска компания е построила 57-етажна сграда само за 19 дни. Небостъргачът е разположен на площ от 180 кв. м. И е с 800 апартамента, офис площи и вътрешни предверия.
Сглобен е на принципа на конструктор  LEGO от готови блокови конструкции.

По-рано технологията за бърз монтаж на стоманени модули е разработена от инженерите BSB и е бил използвана за изграждането на 30 сгради, най-високата от коити - 30-етажен хотел в провинция Хунан, построена за 15 дни през 2012 година. По този начин разходите за строителство на квадратен метър небостъргач е около $ 1,000.
За сравнение, в Русия скоростта на строителството на 17-етажна сграда отнема средно 4-6 месеца. Монолитна къща, построена за по-дълъг период от време - от една до две години.
По-бързото строителство и ниските разходи, не се отразяват на качеството на работа, твърдят експерти на компанията. Според BSB, всички сгради построени по модулна схема отговарят на нужните изисквания: устойчивост при земетресения, ниската цена на строителство, висока термична ефективност, опазване на околната среда и наличие на пречиствателни системи на въздуха.

"Използването на готови сглобяеми метални конструкции намалява необходимостта от бетон, за доставката на който са нужни най-малко 15 хиляди камиона. По този начин значително се намалява замърсяването в областта на строителството, "- казва говорител на компанията Хан Мин Чанг при представянето на проекта.

Един от най-амбициозните проекти на компанията е бил изграждането на най-високата сграда в света - небостъргач на 838 m.