София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АСПАРУХ НИКОДИМОВ: ЦСКА ИМА НУЖДА ОТ ЛИДЕР В ЗАЩИТА

ТОЙ ПОСОЧИ ИГРАЧИТЕ, КОИТО СА МУ СЕ ПОНРАВИЛИ СЪС СВОИТЕ ИЗЯВИ, КАКТО И ПРОБОЙНИТЕ В СЪСТАВА

8 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

Най-успешният клубен треньор в България Аспарух Никодимов даде интервю пред "Тема Спорт", в което коментира представянето на ЦСКА в първите три кръга от първенството. Той посочи играчите, които са му се понравили със своите изяви, както и пробойните в състава. Никодимов разкри още дали е бил канен в Управителния съвет на клуба.

Г-н Никодимов, получихте ли покана да станете част от Управителния съвет на ЦСКА? От началото на месеца на няколко пъти се появи информация, че сте имали такава...
- Вярно е, че ми се обадиха от ЦСКА и ме поканиха. Казаха, че е логично да бъда в управата, предвид че подкрепям ръководството, а и съм сред най-популярните личности, свързани с клуба. Това стана преди 10-15 дни. Но отказах. Не виждам нужда да се включвам лично аз в Управителния съвет. Какво да правя там. Предпочитам да стоя отстрани и да съм независим наблюдател (смее се). Така ми харесва повече. Кой ме е канил не бих искал да казвам, това не е от голямо значение. Но е факт, че няма да бъда вътре. Разбрах само, че ще се включи Димитър Пенев. Като цяло обаче идеята да се вкарат в Управителния съвет популярни фигури от историята на клуба не е лоша. Това служи и като контрапункт срещу онези симпатяги в четвърта дивизия, които се мъчат да си припишат автентичност. Но да не ги коментираме тях. В ЦСКА ще минат и без мен. Не смятам, че съм нужен.
А как виждате ситуацията в ЦСКА на терена след първите три кръга?
- Имаше немалко положителни моменти. Специално в мача с Нефтохимик ми хареса представянето на отбора. Точно това е духът на ЦСКА - да съсипва съперниците си на "Българска армия" още в началото на срещата. Винаги е било традиция опонентите от провинцията да падат с разгромни резултати на нашия стадион. Но има и доста трески за дялане. Този състав в момента не ми се струва готов да стане шампион. Просто не е реалистично. Ако не бяха влезли първите два гола още до петата минута, не се знаеше дали нямаше пак да се закучи ситуацията, както стана с Верея. Така ще е през есента според мен - на приливи и отливи. Но това е нормално, тъй като ЦСКА е отбор на един-два месеца. Момчетата още не са свикнали помежду си, а и на "Българска армия" очакванията и напрежението са доста по-високи в сравнение с останалите клубове. Това далеч не означава, че отписвам ЦСКА от борбата за титлата. Мисля, че ще има битка и ще е много интересна. И Левски също ще се включи. На „Герена" не са за подценяване, още повече след победата над Лудогорец. Предстоят ни интересни месеци, само се надявам всичко да се решава на терена. Че през последните години имаше някои практики, които опорочаваха първенството...
Къде има нужда от подобряване ЦСКА? Какво е мнението ви за защитата?
- Отбраната наистина е малко крехко звено, поне такъв извод може да се направи, макар и на този ранен етап. Допускат се някои лековати грешки, които срещу по-класен отбор може да имат фатални последици. В защита ЦСКА според мен се нуждае от опитен играч, от лидер, който да командва отбраната. Един такъв човек в този момент ще бъде от страхотна полза на ЦСКА. Нека го кажа така - настоящите защитници на отбора имат големи качества, но им липсва опитът. Това леко ме притеснява.
А кои са футболистите, за които можете да кажете добри думи?
- Антон Недялков несъмнено е един от тях, представи се на висота и срещу Нефтохимик. Чорбаджийски също ми харесва как се развива, макар и да не е блестящ. Виана, разбира се, трябва да бъде отличен, той определено е от висока класа. Арсенио и той ми харесва, играе отлично с топката, усеща играта, комбинативен е... Добре е, че чужденците вдигат нивото на ЦСКА, а не са взети на килограм, само за бройката.
Какви са очакванията ви за гостуването на тима в Благоевград тази събота?
- Визитата ще е като на война. Мачовете с Пирин там са доста тежки и съперникът ще направи всичко, за да спре ЦСКА. Козът на ЦСКА е да повтори сценария "Нефтохимик" - с бързи голове, които да прекършат ентусиазма на противника. Ще бъде труден двубой и се надявам ЦСКА да излезе с успех от него. Аз твърдо стоя зад отбора и ръководството и вярвам, че клубът го чака добро бъдеще.
Христо Стоичков бе на трибуните в мача с бургазлии, сега може отново да присъства и в Благоевград...
- Това несъмнено е голям стимул за играчите. Ицо може да ги надъха буквално с две думи, така че никога не е излишна една такава поява. ЦСКА има нужда от вдъхновител и Стоичков умее да влиза в такава роля.