София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фенове и играчи се сбогуваха с един от най-великите

Треньори също отдадоха последна почит на легендата Марио Загало

4 месецаБразилейро 24 Симеон Кисьов

Фенове, играчи и треньори отдадоха последна почит в Бразилия на футболната легенда Марио Загало, който е първият в историята, спечелил световната титла като играч и като треньор.

Загало беше възприеман от мнозина като олицетворение на бразилския национален отбор, който има привърженици по целия свят заради стила си на игра. Голям транспарант с надпис "Загало е вечен" покриваше централата на Бразилската футболна конфедерация, където се състоя погребението на легендата.

Католическа церемония за семейството и приятелите ще се проведе на същото място, преди ковчегът му да бъде отнесен до гробището Сао Жоао Батиста след кратък парад по улиците на Рио де Жанейро.

"Дължа кариерата си в националния отбор на него. Наскоро исках да го посетя, той не беше в добра форма. После ми се обади да си поговорим. Загубих баща", каза бившият играч Зиньо, който целуна през сълзи челото на Загало в отворения ковчег преди церемонията.

Реплики на всичките пет трофея от Световните първенства, спечелени от Бразилия, бяха поставени пред ковчега на Загало. Синовете му получиха техни миниатюрни версии по време на погребението.

"Мога само да благодаря на хората по целия свят за цялата любов, която дават на баща ми. Той беше в съзнание до края. Божията воля беше той да си отиде, за да не страда много", заяви Пауло Загало.

Местни медии съобщиха, че той е бил хоспитализиран след Коледа заради множествена органна недостатъчност.

Статуя в реален размер на футболната легенда стоеше близо до ковчега му. Загало видя откриването на паметника му в инвалидна количка през октомври 2022 година

Той почина в петък на 92-годишна възраст. Бразилецът е единственият човек, който е печелил световната титла четири пъти - два пъти като играч (1958, 1962), веднъж като старши треньор (1970) и веднъж като помощник-треньор (1994).

Загало беше треньор на Бразилия на Световните първенства през 1970, 1974 и 1998 година.

Големият бразилски футболисти Роналдо, шампион на планетата през 1994 и 2002 година, беше сред многото, които изпратиха венци.

"Загало, твоята ера е вечна. Благодаря за всичко, на което ме научи. Почивай в мир. Обичам те!", написа Роналдо в социалните мрежи.