София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ФЛАМЕНГО – ФЛУМИНЕНЗЕ – ПРЕВЮ

КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ В ДЕРБИТО НА РИО ?

9 годиниБразилейро 2 Телевизия Евроком

Градът на Христос с право може да претендира за най-футболното място в света, тъй като подслонява цели четири гранда с фенска маса от десетки милиони привърженици, пръснати из цяла Бразилия. Два от тях - „Фламенго“ и „Флуминензе“, са съперници в класиката на местния футбол - вечното дерби на щата Кариока. "Фла-Флу" е едно от най-големите дербита в света, а за привържениците на двата футболни гиганта от Рио де Жанейро със сигурност е най-важното.

До днес двата клуба са изиграли помежду си близо 400 мача на всякакво ниво, без някой от съперниците да установи явно надмощие. Но докато „Флу“ е славният ветеран, „Фла“ се утвърждава през втората половина на XX век - епохата на златните успехи на бразилския футбол. Клубното светило е Зико, а до него се нареждат други епохални фигури като Леонидас, Еваристо, Загало, Дида, Бебето, Джалминя, както и актуалният герой на нацията - вратарят Жулио Сезар, спасил решителните две дузпи срещу Чили. Документирано е, че и Пеле има един мач с екипа на „Менго“.

До самия вход на стадиона има бронзова статуя на Зико в естествен ръст, плакати на славните селекции на тима и клубният химн, изписан върху стъпалата, което правят мястото специално. На 12 декември 1963 г. дербито „Фла“-„Флу“ събира точно 194 603 зрители на „Маракана“. Двубоят завършва без голове, но и до днес това е най-посетеният мач между клубни отбори в историята на футбола.

За Фламенго мача пропускат Евертън, Лукас Мугни, Никсон и Марсело. „Менго” са и с нов треньор – Криставало Боргес, който ще направи своя дебют тук. Кенеди и Марлон са отсъстващите за Флуминензе, като при тях също имаше треньорска смяна – Ендерсон Морейра.

Фламенго все още търси първата си победа, след като в първите три кръга записа две загуби и равенство. Формата на Флуминензе също не е за завиждане. Те записаха нулево реми срещу Коринтианс в предишния кръг, загубиха катастрофално в гостуването си на Атл. Минейро с 4:1, като победиха единствено новака Жонвил у дома с минималното 1:0, които пък в момента са на дъното в класирането.

По всичко изглежда, че това е един непредвидим мач, чиито краен изход няма да е ясен до последно, но както и да завърши няма да е изненада. Това не е първи мач за 2015г., в който двата отбора ще играят един срещу друг. За щатното първенство „Кариоко”, Фламенго победи с 3:0 Флуминензе. Може да сме в началото на сезона, но същите стари проблеми спохождат и двата гранда от Рио преди това дерби. В пряко предаване от 00:30 часа по Евроком в неделя срещу понеделник, зрителите ще имат възможност да вкусят от магията на това велико дерби.