София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хърватия пак триумфира след дузпи

Доминик Ливакович герой, спаси три от изпълненията на японците от бялата точка

1 годинаФутбол 1 Симеон Кисьов

Световният вицешампион Хърватия се промуши на 1/4-финалите в Катар, ликувайки след драма с дузпи. Отборът на Златко Далич повали Япония и продължава напред. Хърватите спечелиха с 4:2 след дузпи (1:1 в редовното време и след продължения). Големият герой в този мач беше Доминик Ливакович, който спаси три дузпи на "самураите" и ги съкруши.

Съперник на Лука Модрич и компания на 1/4-финалите ще бъде Бразилия или Южна Корея, които спорят от 21:00 часа тази вечер.

В 43-ата минута Даизен Маеда порази хърватската врата и даде преднина на Япония. Иван Перишич изравни в 56-ата, засичайки с глава центриране на Деян Ловрен.

Припомняме, че Япония достигна до 1/8-финалите след сензационни победи над Испания и Германия, а финалистът от миналия Мондиал излезе от групата на Белгия и Мароко. Мароканците финишираха първи със 7 точки, а хърватите втори с 5 т.

За 1/8-финала японците бяха без двама основни играчи - Такефуса Кубо, който е болен, както и Ко Итакура (наказан). От първата минута започна защитникът на Арсенал Такехиро Томиясу. Изненадата в състава на Хърватия беше включването сред титулярите на Бруно Петкович. Нападателят на Динамо (Загреб) не беше започвал от първата минута до този момент на Мондиала в Катар. Титулярният ляв бек Борна Соса пропусна срещата заради заболяване, като вместо него започна Борна Баришич.

Първото интересно положение в срещата беше в осмата минута. Перишич се възползва от грешка на Томиясу, напредна и стреля от малък ъгъл, но Шуичи Гонда се намеси решително и изби. Впоследствие "самураите" противодействаха успешно на Андрей Крамарич и не му позволиха да нанесе удар. В 13-ата минута и японците имаха възможности. Джуня Ито центрира от десния фланг, а пред Доминик Ливакович двама от съотборниците му не успяха да засекат топката.

Последваха силни минути за хърватите, но до голова ситуация не се стигна. В 41-ата минута Даичи Камада получи подаване вдясно от вратата на Ливакович, залъга противник и между двама стреля опасно, а топката прелетя над вратата в аут.

Две минути след това японците ликуваха, повеждайки в резултата. Ритсу Доан центрира остро в наказателното поле, където защитата на Хърватия не се намеси добре, след което топката попадна в Даизен Маеда, който се разписа отблизо с изстрел фронтално срещу вратата - 1:0.

В началото на второто полувреме удар на Камада застраши вратата на Хърватия, за късмет на Ливакович топката излезе в аут.

В 56-ата отборът на Златко Далич изравни. Деян Ловрен центрира отдясно, а в наказателното поле на Япония Иван Перишич надскочи Томиясу и засече точно с глава, изпращайки топката неспасяемо в левия ъгъл на безпомощния Шуичи Гонда - 1:1.

"Самураите" реагираха с опасен изстрел под гредата от Уатару Ендо, Ливакович успя да избие в ъглов удар.

В 63-ата минута Гондо блесна и се намеси решително след мощен изстрел от дистанция на Лука Модрич. Последваха удари оше на Андрей Крамарич и Перишич, които не промениха резултата и последваха продължения.