София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Локомотив (Пд) спечели Купата на България

Вратарите на "черно-белите" Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала

4 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Локомотив (Пловдив) ликува с Купата на България за втора поредна година. "Смърфовете" триумфираха след победа над ЦСКА на финала с 5:3 след дузпи. В редовното време и след продължения не падна гол, а при ударите от бялата точка Али Соу не успя да вкара на Илко Пиргов. Любопитното беше, че треньорът на Локомотив Бруно Акрапович реши да замени Мартин Луков с Пиргов точно преди изтичането на 120-те минути. А до този момент Луков беше Играч на мача, след като блесна с редица отлични намеси. Пиргов се възползва от шанса си и спаси дузпата на Соу, което впоследствие се оказа решаващо за крайния успех. 

Точни за Локомотив при ударите от бялата точка бяха капитанът Димитър Илиев, Диниш Алмейда, Бирсент Карагерен, Доминик Малонга и Момчил Цветанов, който влезе на смяна и вкара последната дузпа, давайки началото на празненствата на "черно-бялата" част на Пловдив. Така Цветанов успя да спечели Купата на България за рекорден шести път. Толкова много пъти са я вдигали само той, Красимир Безински и Елин Топузаков.

В редовното време и продълженията двата отбора имаха по няколко ситуации за попадение. По-чистите шансове бяха за ЦСКА, но с отличните си изяви Мартин Луков отчая "армейците". Преди почивката стражът на Локомотив не позволи на Тиаго Родригес и Петър Занев да му вкарат, а през втората част действа хладнокръвно и при положение, при което Енрике Рафаел успя да засече топката с глава между двама играчи на "черно-белите". В 83-ата Луков отново не се пропука, като този път изби силен изстрел на Тиаго Родригес.

За Локомотив пък няколко възможности пропусна Анте Аралица. Карагерен и Димитър Илиев също бяха много дейни, но трудно намираха път през добре подредената отбрана на ЦСКА.

В заключителните минути "армейците" трябваше да се справят с човек по-малко, след като съдията Георги Кабаков изгони Кристиян Малинов за втори жълт картон.

Загубата е голям удар по амбициите на ЦСКА, които по всичко изглежда, че вече ще се разделят с Милош Крушчич. Сърбинът не изпълни целта, а феновете на "червените" са разочаровани след финала. 

След като Локомотив (Пловдив) успя да запази Купата на България, която миналата година взе след успех с 1:0 над градския си съперник Ботев, си гарантира квота за квалификациите на турнира Лига Европа.