София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РБ Лайпциг завърши наравно 2:2 с Херта Берлин в 28-ия кръг на Бундеслигата

Гол на Кшищоф Пьонтек от дузпа обаче донесе точката за гостуващия отбор

4 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Тимът на РБ (Лайпциг) не успя да измести Борусия (Дортмунд) от второто място, след като стигна само до 2:2 при домакинството си на Херта (Берлин) в мач от междинния 28-и кръг на Бундеслигата. Четвъртфиналистът в Шампионската лига се нуждаеше от успех и не беше далеч от него, след като до 82-ата минута водеше с 2:1 и то с човек по-малко. Гол на Кшищоф Пьонтек от дузпа обаче донесе точката за гостуващия отбор.

Марко Груич изведе Херта напред в 9-ата минута след корнер, но в 24-ата Лукас Клостерман изравни от сходно положение. В 63-ата минута защитникът на домакините Марсел Халстенберг получи червен картон, но независимо от това пет минути по-късно Патрик Шик вкара за 2:1 след грешка на вратаря Руне Ярстайн. Все пак столичани не се дадоха и в 82-ата оформиха крайното 2:2.

Наставникът на “червените бикове” Юлиан Нагелсман не можеше да разчита на контузения Юсуф Поулсен и вместо него тази вечер излезе Патрик Шик. Това беше и единствената планирана промяна в състава му в сравнение с този срещу Майнц 05. На загрявката обаче Кевин Кампъл получи травма и беше заменен от Тайлър Адамс.

Съвсем резонно колегата му Бруно Лабадия започна със същите 11, които преди дни разбиха Унион (Берлин) с 4:0. Ведад Ибишевич водеше атаката, а Доди Лукебакио и бившият играч на Лайпциг Матеус Куня нападаха по крилата.

Конрад Лаймер от тима на Лайпциг отправи първия опасен шут в 7-ата минута, но право в ръцете на Руне Ярстайн.

Две минути по-късно обаче Херта излезе напред. Центриране от корнер на Марвин Платенхарт беше засечено от Марко Груич - 1:0 за гостите.

По същия начин РБ изравни. В 24-ата Кристофер Нкунку изпълни ъглов удар и Клостерман изпревари всички и с глава не даде шанс на вратаря - 1:1.

Второто полувреме започна равностойно, като никой тим не успяваше да вземе превес. В 63-ата минута Марсел Халстенберг от състава на Лайпциг беше отстранен за втори жълт картон, което постави Херта в по-добра позиция.

Изненадващо обаче четвъртфиналистът в Шампионската лига успя да поведе в резултата само пет минути по-късно. Тогава Шик шутира и вратарят Руне Ярстайн допусна грешка, като сам подхвърли топката в мрежата си.

Малко след това Куня премина през двама играчи в бяло и застрашително се запъти към вратата на Лайпциг, но резервата Анхелиньо се намеси и успя да изчисти.

В 82-ата Куня пак нахлу в наказателното поле и този път беше фаулиран от Адемола Луукман - дузпа. Пьонтек хладнокръвно реализира от бялата точка за 2:2.