София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кобрата ще ухапе, но дали ще е смъртоносно

Най-силното оръжие на Кубрат отново ще бъде левият прав, на негова страна е и опитът

7 годиниДруги 5 Телевизия Евроком

Всички погледи са насочени към Кардиф, всички фенове на бокса са притаили дъх и тръпнат в очакване на мегасблъсъка между световния шампион Антъни Джошуа и българската гордост Кубрат Пулев.

Но какво всъщност може да очакваме от този бой?

От една страна имаме актуалния световен шампион Антъни Джошуа, роден на 15 октомври 1989 година в Уотфорд. Антъни Джошуа тежи 113 кг и е висок 198 см.
Майка му е нигерийка, а баща му британец. В първите си няколко години Антъни дори живее в Нигерия, но на 7-годишна възраст окончателно се завръща във Великобритания.
Като аматьор представлява Великобритания на Олимпиадата през 2012 г., като печели златен медал в супер тежка категория. Представя Англия и на Световното първенство през 2011 г., където печели сребро. От декември 2016 г. е класиран като 2-ри най-добър в тежка категория в света от BoxRec и Transnational Boxing Rankings Board. В момента има 100% съотношение нокаут-победа, а именно 19 победи с 19 нокаута. Статистиката на британеца наистина звучи стряскащо за неговите опоненти.
От другата страна на ринга е официалният претендент за пояса Кубрат Пулев, роден на 4 май 1981 година в София. Понастоящем Кубрат Пулев тежи 112 кг и е висок 194 см.
Кобрата прави първите си крачки в бокса още на 13 години в школата на ЦСКА. Преди да започне да тренира бокс е тренирал 1 година футбол. В аматьорския бокс Кубрат има над 300 мача. От 2009 г. е в професионалния бокс и бързо започва да постига сериозни успехи.
Кобрата е носител на Интернационалната титла на IBF в тежка категория, след победа над Травис Уолкър с единодушно съдийско решение през 2011 година. На 5 май 2012 г. става европейски шампион в тежка категория в мач срещу Александър Димитренко – спаринг партньор на братята Кличко.
На 15 ноември 2014 г. в мач за световната титла в Хамбург, Германия, Кобрата допуска първата загуба в кариерата си на професионален боксьор като е нокаутиран в петия рунд от световния шампион Владимир Кличко. Статистиката на Кубрат е 25 победи, 13 от които са с нокаут и една-единствена загуба.
След тази загуба Кубрат записа 5 поредни победи, като определено най-впечатляващата бе срещу Дерек Чисора. Във всички тези мачове Кубрат бе видимо по-добрият боксьор и не оставаше шансове на съперниците си. От тази гледна точка моментът изглежда подходящ за среща между българина и Джошуа. Кобрата е в добра серия и с повишено самочувствие. При всички положения обаче българинът не лети в облаците, защото знае колко опасен съперник има срещу себе си и със сигурност е гледал какво причини британецът на легендата Кличко.
Най-силното оръжие на Кубрат отново ще бъде левият прав, който той по подобие на Кличко, изключително умело използва. Това може би ще бъде един от най-важните елементи в играта на българина, ако иска да се поздрави с успеха. От тактическа гледна точка, чрез доброто използване на левия прав, Кубрат би могъл да контролира дистанцията, което би му било от голяма полза. Всички си спомняме какви неприятности имаше Кличко първите няколко рунда в мача си срещу Кобрата, когато българинът пласира няколко силни джаба. Със сигурност обаче Кубрат трябва да поработи върху защитата, защото доста често гардът му е свален и така остава открит да поема ударите на съперника. Без съмнение Джошуа ще знае за тази слабост на Пулев и ще я използва на секундата без да се колебае. Факт е, че чисто физически българинът разполага с нужната сила да нокаутира когото и да е.
Опитът също е на страната на родния боксьор. Както във всеки един спорт и тук опитът е безценен – винаги има малки, но решаващи ситуации, които зависят от моментната реакция. Според доста специалисти Кубрат се намира в пика на своята кариера, още едно твърдение в подкрепа на тезата, че именно сега е точният момент за среща между него и световния шампион.
Ролята на треньора е от съществено значение. Кубрат Пулев работи с един от най-опитните специалисти в Европа, легендата Ули Вегнер. Още в самото начало на съвместната им работа, Вегнер заяви, че целта му е да подобри защитата на Кубрат Пулев. Което бе донякъде очевидно, имайки предвид случилото се срещу Кличко. Е, сега Кобрата ще може да тества отбраната си срещу възможно най-подходящия съперник за това.
Не са малко специалистите, които вярваха в бляскавото бъдеще на Джошуа, но преди срещата му с Кличко сякаш британецът бе леко подценяван и оставаше малко в сянка. Шампионът обаче отговори на критиците си по най-добрия начин – на ринга! Тъмнокожият боксьор разби ветерана Владимир Кличко с технически нокаут в предпоследния рунд. А целият мач бе едно истинско зрелище каквото могат да сътворят само двама големи боксьори.
Скоростта, силата, атлетизмът... 
Едно от най-силните оръжия на Антъни Джошуа е много бързият ляв прав. При него се забелязва, че прави атака с по яколко удара. Не пуска само единични удари. При тежкия му удар, ако му се отдаде възможност за такава серия, Кубрат ще има много сериозни проблеми.
Силата на британеца е изключително впечатляваща. 19-те нокаута в 19 срещи при професионалистите едва ли имат нужда от коментар.
Преди време Тайсън Фюри нарече Джошуа „бодибилдър“ заради релефното му тяло. Но в това твърдение няма и грам истина. Антъни Джошуа прекарва страшно много време във фитнеса, но не тренира изолирани части от тялото си, за да постигне естетична красота на бицепсите си или на коремната си преса, това е абсолютно излишно за професионален боксьор, той се стреми към нещо повече – подобряване на скоростта, силата и експлозивността.
Със сигурност Антъни Джошуа влиза като големия фаворит в тази среща, на негова страна са скоростта, силата и атлетизмът – може би най-важните фактори. Едно е сигурно обаче, Кубрат не е обречен, той ще има своите шансове и дано се възползва от тях.
Цяла България се вълнува и стиска палци на Кобрата, а неговите партньори от Winbet толкова вярват в успеха, че обявиха безпрецедентния досега безрисков залог за победа на Кубрат Пулев. В промоцията имат право да се включат всички настоящи и бъдещи клиенти, като от Winbet възстановяват първия губещ залог до 20 лв. от категория „Подкрепи Кубрат“.