София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

200 грузински НПО-та се обявиха срещу закона за „чуждестранното влияние“

„Грузинска мечта“ е изправена пред все повече обвинения

7 дниОбщество 7 Кристияна Стефанова

Около 200 грузински неправителствени организации (НПО) се обявиха съвместно срещу закона за „чуждестранното влияние“, предаде АФП.

Законът задължава НПО и медиите, които получават поне една пета от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „агенти на чуждо влияние“. Критиците често правят паралел между този закон и подобно законодателство в Русия, което позволи на Кремъл да задуши инакомислието в Русия.

Групи за защита на правата на човека, включително грузинският клон на антикорупционната организация Transparency International, заявиха, че законът може да доведе до замразяване на активите им и ограничаване на дейността им.

„С приемането на този закон властите искат да подчинят гражданския сектор в Грузия. Руският закон няма да работи в нашата страна и ще остане празен лист хартия, който никой няма да спазва“, заявиха около 200 НПО в съвместно изявление.

Според НПО-тата законът застрашава наблюдението на предстоящите парламентарни избори.

Опозиционните партии и правозащитните групи се опасяват, че управляващата партия „Грузинска мечта“ ще използва мярката, за да затегне контрола върху наблюдателите на изборите и журналистите, за да си осигури нова победа.

Брюксел предупреди, че мярката е „несъвместима“ с дългогодишния стремеж на Тбилиси за членство в ЕС.

„Грузинска мечта“ е изправена пред все повече обвинения, че отклонява Грузия от западната ѝ ориентация и връща страната в орбитата на Русия.

Партията, която е на власт от 2012 г., настоява, че е ангажирана с европейските стремежи на Грузия и защитава закона като целящ да повиши прозрачността на финансирането на неправителствените организации.

„Грузинска мечта“ твърди, че финансираните от Запада групи подкопават суверенитета на Грузия./БГНЕС