София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър Вътев: Ако ме поканят след ротацията – оставам

,,Частната лаборатория за изследване на пестициди на границата няма повече да функционира''

1 месецОбщество 12 Марияна Стойчева

,,Изпратили сме писмени отчети за свършеното и несвършеното. Това е начинът, по който сме се отчели пред Николай Денков и Мария Габриел. Ако ме поканят – оставам, ако не – имам достатъчно добри идеи за живота си.”

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред БНТ по отношение на предстоящата ротация. 

,,Контролът при вноса на плодове и зеленчуци не започва с лабораторията за изследване на пестициди, която беше открита преди дни на ГКПП "Капитан Андреево", него го е имало винаги. До преди 2 години това се е извършвало от частна лаборатория на границата и този контрол, за да го извършва държавата, се прехвърля в София'', каза още министърът. 

Вътев допълни, че отнема много време пробите да пътуват от Капитан Андреево до София и за да се анализира даден продукт отнема от 30 минути до няколко часа. 

,,Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните. Всички продукти, които влизат от трети страни подлежат на такъв контрол'', каза още Кирил Вътев. 

Министърът допълни, че на 28 февруари е излязъл документ, който показва, че българската лаборатория на Капитан Андреево е акредитирана за официален контрол, а започва да действа от понеделник.

По думите на земеделския министър, цените на храните са нещо, което държавата не може да определя и не може да контролира. 

Снимка: БГНЕС