София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

6G: 1000 пъти по-бърз пренос на данни и използване на човешкото тяло като източник на енергия

Изследването е проведено от учени в Университета на Масачузетс в Амхърст

21 сТехнологии 993 Николай Парашкевов

Докато 5G тепърва си проправя път към потребителите по света, учените отдавна вече провеждат изследвания в областта на 6G, следващото поколение мобилни комуникации.

Последните новини по темата идват от Университета на Масачузетс в Амхърст, където екип от научни работници установи, че човешкото тяло може да бъде полезен инструмент за захранване на устройства в бъдеще, пише сайтът economic.bg 

5G технологиите, които започнаха да навлизат преди няколко години, предлагат невиждана досега бързина на комуникацията.

6G обаче обещава до 1000 пъти по-високи скорости на пренос и една десета от латентността, наблюдавана при петото поколение мрежи.

Това ще е особено важно за ерата на Интернет на нещата (IoT), която вече започна, а в бъдеще се очаква още по-голям брой устройства и сензори да бъдат онлайн.

По-високите скорости на комуникация в 6G може да бъдат постигнати благодарение на т.нар. комуникация с видима светлина (VLC), която се разглежда като алтернатива на използването на радиочестотен спектър.

Учените обясняват, че VLC представлява безжична версия на познатите в момента оптични влакна.

"VLC е доста прост и интересен“, каза Джие Сюн, професор в UMass Amherst и ръководител на изследователския екип, цитиран от Interesting Engineering.

Той обяснява, че вместо да използва радиосигнали за безжично изпращане на информация, този тип комуникация си служи със светлината от светодиоди (LED).

Част от привлекателността на VLC технологията е, че необходимата за нейното функциниране инфраструктура на практика вече съществува навсякъде – нашите домове, превозни средства, улични лампи и офиси са осветени от LED крушки, а те могат да предават данни.

„Всичко, което има камера, като нашите смартфони, таблети или лаптопи, може да бъде приемник“, уточнява Сюн.

Интересното е, че тези светодиоди излъчват странични радиочестотни сигнали (или радиовълни, RH).

Тъй като на практика това представлява „изтичане“ на енергия, предизвикателството пред учените е как да я уловят и използват.

 Сюн и неговият екип са проектирали антена от намотки от медна тел, която може да събира тази изтекла енергия.

Независимо от дебелината им или броя на навиванията на проводника, изследователите са установили, че способността за събиране на енергия на антената се увеличава, когато е свързана с друг обект.

За да проследят какво количество може да бъде събрано, те експериментирали с поддържането ѝ в контакт с различни материали като дърво и стомана, но също с предмети като стени, таблети, телефони и дори лаптопи.

И тук идва интересното. Екипът е установил, че акумулирането на енергия се увеличава при свързване с електронни джаджи, но е най-високо, когато намотката е... в контакт с човешкото тяло.

Според резултатите хората са най-ефективната среда за повишаване на капацитета на намотката да поглъща радиочестотна енергия.

Когато бобината е била прикрепена към човек, е била събрана до десет пъти повече енергия, отколкото когато е била използвана самостоятелно. 

След още няколко кръга на експериментиране къде може да се постави медната жица, изследователите откриват, че носенето ѝ като гривна на горната част на предмишницата предлага идеалния баланс между акумулиране на енергия и възможност за носене от човек.