София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Доц. Кунчев: При 70% имунизирани ще захвърлим маските, иначе ще завиждаме на другите страни

Здравните власти ще насочат ваксината на "Янсен" към туристическия бранш

3 месецаЗдраве 251

Много са интересни някои от страничните ефекти на пандемията. По отношение на другите болести се стигна до много интересна ситуация как грипна епидемия нямаше. В статистиките се наблюдава, че няма пик и е 4 пъти по-нисък от предишни години. Има конкуренция на вирусите и когато един от тях се изяви като водещ, той избутва другите щамове от своя вид, както и от грипните. Това обясни главният здравен инспектор у нас доц. Ангел Кунчев на пресконференция съвместно с представители на СЗО. 

"Научихме се да ползваме дезинфектанти, да стоим на дистанция. Дано и занапред да спазваме тенденцията, за да може 

"Искаме да насочим ваксината на "Янсен" към туристическия бранш, защото е еднодозова и искаме да кажем на хората, че ако отидат на почивка ще попаднат в безопасна среда", обясни той.

"При 70% ваксинирани ще захвърлим маските", според доц. Кунчев. "Който продължи да се страхува, да се чуди дали е полезно за него, ще си останем на процентите от 30-40. Като общество няма да бъдем защитени".

По думите му Израел е пример как вече втори ден няма смъртен случай от коронавирус.