София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Корабът остана без капитан. Кой ще замести Тереза Мей?

Мей подава оставка на 7 юни

Корабът остана без капитан. Кой ще замести Тереза Мей?

Мей подава оставка на 7 юни

1 годинаПолитика 23 Боряна Райчева


След като министър-председателят на Великобритания най-накрая загуби доверието в собствената си среда и стана ясно, че само нейното оттегляне може да обедини разединената консервативна партия, Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни. След това ще започне процесът на избор на нов кандидат за поста на ръководител на страната.

Кой може да бъде следващият премиер?

Дейвид Лидингтън

Политическият журналист на в. "Сънди таймс" Тим Шипман пише, че де факто заместникът на ръководителя на правителството, Дейвид Лидингтън, е фаворит за премиерския пост. От 2010 г. до 2016 г. работи като държавен министър по европейските въпроси в Министерството на външните работи. В кабинета на Мей става лидер на Камарата на общините и председател на Съвета, след което получава поста на министър на правосъдието и лорд канцлер, а през 2018 г. е назначен за канцлер на херцогството Ланкастър и ръководител на правителствения секретариат.
Лидингтън беше сред поддръжниците за оставане в ЕС. The Guardian отбелязва, че служителят е високо ценен от обикновените членове на парламента, но позицията му по Brexit може само да увеличи объркването в лагера на консерваторите. "Ако мислите, че торите са разделени сега, тогава изчакайте, докато г-н Европа поеме юздите," коментира анонимен член на кабинета потенциалното назначаване на Лидингтън.

Майкъл Гоув

Министърът на околната среда, храните и развитието на селските райони Майкъл Гоув е ангажиран и последователен евроскептик. В първия офис на Дейвид Камерън той служи като министър на образованието и главен парламентарен организатор на торите, както и парламентарен секретар на Министерството на финансите. Във втория, той става министър на правосъдието и лорд канцлер. Гоув също така ръководи изборния щаб на Борис Джонсън, когато възнамерява да се кандидатира за поста министър-председател. В екипа на Мей Гоув се включва през 2017 година.
Гоув подкрепя споразумението на Мей за напускане на ЕС и смята, че "сега не е време да се сменя капитанът на кораба". В същото време, министърът се възприема като кандидат, способен да обедини консерваторите, от една страна, и от друга, отворен за по-мека версия на Brexit, която може да задоволи поддръжниците на оставането на Обединеното кралство в Общността. Според "Файненшъл таймс" кандидатурата на Гоув като правоцентристки кандидат се подкрепя от членове на парламентарната фракция Тори, които се придържат към прагматичен подход към бъдещите отношения с континентална Европа.

Джереми Хънт

Настоящият външен министър, бивш министър на здравеопазването, е "скритият коз" в надпреварата за председател на министър-председателя. Той се смята за един от най-лоялните служители на Тереза Мей, който подкрепя плана й за Brexit (въпреки че през 2016 г. се противопостави на самата идея за отделяне от ЕС). В едно от интервютата си Хънт подчертава: "Трябва да призная, че никой министър-председател в паметта ни не е преминал през такива изпитания като Мей".
В биографията на Хънт се откровят постове като министър на културата, медиите и спорта (включително подготовка за Олимпийските игри през 2012 г.) През 2018 г. той счупи рекорда за мандат като министър на здравеопазването на Великобритания, след като прекара шест години на този пост. Той оглавява външното министерство след оставката на Борис Джонсън.

Борис Джонсън

Бившият външен министър и един от архитектите на Brexit остава видна фигура в британската политическа сцена и един от най-ревностните критици на Тереза Мей. През 2016 г. Джонсън се смята за вероятен наследник на Камерън, но политикът оттегли кандидатурата си, след като неговият сътрудник Гоув се присъедини към надпреварата в премиерството.
Потенциалната кандидатура на Джонсън бе подкрепена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Миналата година бившият външен министър оглави класацията на политиците, които според британците са способни да реализират изхода на Великобритания от ЕС. Той оглави и рейтинга на възможните наследници на Мей, а след оставката му от кабинета нивото на подкрепа за кандидатурата му се увеличи. Джонсън напусна правителството заради несъгласието си със сделката, която премиерът сключи с Брюксел (по-специално поради въпроса за „ирландската предпазна мярка“).

Доминик Рааб

Бившият министър по въпросите на Брекзит, заедно с Борис Джонсън, бе в списъка на най-вероятните наследници на Мей. Рааб обаче се възприема като по-малко спорна фигура в сравнение с бившия ръководител на външното министерство. Подобно на Джонсън, министърът беше евроскептик и бивш съюзник на Мей, който по-късно се отклони от възгледите си за това какви трябва да бъдат условията за развод между Лондон и Брюксел. Рааб е убеден, че Brexit без сделка е по-добра от лоша сделка. Той не говори открито за премиерните си амбиции и досега се ограничава само до думите "никога не казвай никога".

Саджид Джавид

Министърът на вътрешните работи на Великобритания, Джавид, гласува да остане в ЕС (както и Тереза Мей). Предимствата на Джавид се приписват на неговия нетипичен произход за един консервативен политик. Той произхожда от семейство на бедни пакистански имигранти, които са завършили държавно, а не частно училище и не са най-престижният университет.

Бонус: Джереми Корбин

Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джереми Корбин остава един от фаворитите на букмейкърите за поста министър-председател и заплаха за консерваторите. Според проучвания, ако в момента в страната се проведат общи избори, Лейбъристката партия щеше да спечели, а Корбин щеше да стане министър-председател на страната. В същото време лейбъристката партия щеше да спечели 316 места в Камарата на общините и да сформира правителство на парламентарното малцинство.
Самият политик многократно е посочвал, че смята провеждането на предсрочни общи парламентарни избори за най-добър вариант в сегашния „безизходица“. Корбин се противопоставя на сделката на Мей, но призовава за зачитане на резултатите от референдума за 2016 г. за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Ерата на Мей е към своя край

Премиерът Тереза Мей обеща на членовете на партията да подадат оставка веднага щом страната напусне ЕС. Камарата на общините обаче три пъти (15 януари, 12 март и 29 март) отхвърли сделката за Brexit. Мей не успя да оттегли „бракоразводното производство“ от политическата безизходица и трябваше да изпрати на ЕС второ искане за отлагане. След резултатите от проведената на 11 април извънредна среща на високо равнище на ЕС бе решено да се отложи датата на Brexit до 31 октомври.

За четвърти път Тереза Мей не представи предложение за гласуване. На 24 май тя обяви, че е решила да подаде оставка като лидер на управляващата британска консервативна партия и съответно на премиера.