София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Министър Кацаров настоява за незабавни мерки срещу пререждането в списъка за трансплантация

Той за срок от 5 работни дни промените в нормативната уредба да се публикуват за обсъждане
8 сЗдраве 140 Антоанета Начева

Заради установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през месец април, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проведе разговор с директора на Изпълнителна агенция Медицински надзор д-р Георги Христов. На срещата министърът настоя за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, така че подреждането на чакащите ще става само на базата на оценка по обективни, международно приети критерии.

Д-р Христов информира министъра, че агенцията ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той предложи на министъра също да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството на органи и тъкани. По думите на д-р Христов такива са били предложени още миналата година, но не са били задействани от предишното ръководство на министерството.

Миинистър Кацаров посочи срок от 5 работни дни, в които Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да внесе в министерството предложение за промени в нормативната уредба и да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!