София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

НА ЖИВО: ГЕРБ с извънредни новини за изборите от централата на партията

Партията с коментар за проблеми с протокола на ЦИК, който според тях е труден за работа в СИК
6 мПолитика 4858

ГЕРБ дават извънреден брифинг във връзка с работата на ЦИК и протокола, свързан с предстоящите избори.

"Участваме повече от 15 години в избори - печелили сме, случвало се е и да губим. Не си спомням някога да се оплакваме от организация. Като начало това е патент на губещите. По темата сме пазили мълчание седмици назад по една основна причина - за нас е от съществено значение изборният процес е важно да не бъде дискредитиран", каза Томислав Дончев в началото на брифинга.

"В хоризонтален вид протоколът на ЦИК е объркан и неясен. Той е много труден за работа в СИК и РИК. До момента във всички видоме избори протоколите са били във вертикален вид. А този протокол чисто визуално дори обърква. Имаше разговори и предложения от РИК до ЦИК как да изглежда този протокол, защото настоящият би объркал всички и би забавил изборните резултати, стана ясно на брифинга. Има излишни контроли - точка 6.1 е еднаква с точка 7.1. Едната трябва да отпадне", коментирар от партията.

"Другото са новите сигнатури, които водят до объркване. Подредбата е за първи път досега - недействителните гласове са поставени пред действителните. Действителните се отбелязват в 9 графи, в които има идентично и близко по съдържание изискване да се отразят тези гласове. Във връзка с това, че ще има и машинно гласуване, разписката е над три метра и подредбата в нея е също вертикално разположена. По логика и по това да бъде улеснена работата на секционните комисии, въвеждането й в протокола също трябва да върви по вертикален ред", обясниха от ГЕРБ. 

Другият проблем, който ще доведе до греши, е графите с преференциите, които трябва да бъдат въведени от СИК, посочиха още от партията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!