София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Откриха фалшификати в галерия "Структура" в София

Експертен съвет ще проверя достоверността на картините

11 месецаКултура 14 Боряна Райчева


Независим експертен съвет ще бъде създаден, за да установи автентичността на картините в изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в столичната галерия „Структура“. Това става ясно от думите на Мария Василева, ръководител на галерията, изложени в коментар в личния ѝ профил във Фейсбук. Сред наредените произведения бе открито копие на рисунка на френската художничка Малика Фавр, поставена на корицата на „Кама Сутра“, издание на „Пенгуин“. Под творбата в изложбата обаче е подписан художникът Сирак Скитник (1883-1943), с датировка „между двете войни”.

„Във връзка с появилите се публикации и разкрития относно някои работи, включени в изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“, съм длъжна да публикувам и своето мнение. Независимо от предоставените сертификати и реставрационни протоколи, не изключвам наличието на фалшификати. Начинът, по който се разразява скандалът, ме навежда на мисълта, че става дума за провокация, насочена към конкретни хора от екипа на проекта. Не изключвам и опити да се минира цялостната промяна на статуквото в българското изкуство. Обръщам внимание на това без да омаловажавам ситуацията. Ще бъдат взети всички мерки за установяване автентичността на творбите в колекцията, като за целта се създаде независим експертен съвет. Благодаря на всички, които се включват професионално в дебата“, пише Мария Василева.

Изложбата с картини от колекцията на рекламиста Николай Неделчев бе открита на 30 май. Пред медиите бе представена като изключително събитие на родната арт сцена, тъй като съдържа „почти 100 неизвестни творби на български автори със значителен принос в историята на изкуството”. За значимостта на произведенията в експозицията авторитета си са заложили именити експерти, издаден е и каталог с текстове на проф. Ирина Генова (преподавател в Нов български университет), доц. Борис Данаилов (бивш директор на Националната художествена галерия), д-р Биляна Борисова и д-р Мария Василева (бивш главен уредник в Софийска градска галерия). Сега, близо половин месец след откриването, се налага тепърва да бъде установявано оригинали ли са картините.

Собственикът им Николай Неделчев коментира проблема във Фейсбук:

„С оглед на създалата се ситуация и твърдения, свързани с автентичността на някои от изложените работи, ще бъде създаден експертен съвет, който да изследва спорните творби. Резултати ще бъдат оповестени публично“.

Докато бъде създаден експертният съвет, мнозина ентусиасти започнаха да търсят доброволно фалшификати сред изложените картини. Първата – „на Сирак Скитник“, бе открита от художника Антон Стайков. Рисунка с туш на художника Мирчо Качулев (1901–1972) се оказа портрет в профил на холивудската звезда Глен Клоуз, направен от френския графичен артист Кристоф Луи Кибе с псевдоним Киб.

И още: