Начало Новини Предавания На живо

Производители поискаха скок в цената на зеления ток

„Европа ни чу, вие защо не ни чувате?“
пропускане

Производители поискаха скок в цената на зеления ток

„Европа ни чу, вие защо не ни чувате?“

1 годинаИкономика 14 Боряна Райчева


Между 2 и 10 пъти по-високи изкупни цени поискаха собствениците на малките слънчеви и вятърни централи. За целта те излязоха на протест пред Министерския съвет под надслов: „Европа ни чу, вие защо не ни чувате?“.
„Бойко излез!“, огласиха те под прозорците на премиера Бойко Борисов. По това време под усилен кордон на полицията се провеждаше заседание на правителството.
Протестът беше организиран от Съюза на европейските производители на зелена енергия, който обединява собствениците на малките електроцентрали у нас.
Ако цените са пазарни, токът за крайния потребител може да е по-евтин с поне 10 – 12 стотинки на килотватчас, каза за телевизия Евроком шефът на протестния щаб Тихомир Тошев.
Протестиращи собственици и работници от малки електроцентрали оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на Kомисията заенергийно и шодно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Те поискаха среща и с премиера Бойко Борисов.
Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените за крайния потребител. По думите им, спрямо тях се прилага поправка в Закона за енергетиката, която не би трябвало да ги засяга.
Според поправката, фирмите, изградили мощностите си по определена схема за европейско или национално подпомагане, нямат право да продават електроенергия на преференциални цени.
Този текст обаче не се прилага по отношение на големите производители на ток от възобновяеми източници и по този начин ги облагодетелства.
Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници не е аргументиран, заяви от своя страна на брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
„Протестиращите малки производители на енергия от възобновяеми енергийни източници имат претенции към една промяна в Закона за енергетиката, която беше направена през юли месец 2015 г.“, припомни министър Петкова. „По силата на тази промяна беше решен един въпрос, свързан с финансирането на този тип производители на електрическа енергия“, обясни тя.
„Това са производители на енергия от възобновяеми източници, които са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд „Земеделие“ за изграждане на такъв тип проекти“, добави Петкова. „В последствие при определяне на цената от бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране тази субсидия, която са ползвали, не е била взета в предвид и при определена преференциална цена, въз основа на която този тип производители са свръхсубсидирани“, коментира Петкова.
„Във връзка с извършен одит от страна на Европейската сметна палата беше констатирано това двойно финансиране. Бяха дадени указания за предприемане на съответните мерки иначе нямаше как да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма“, уточни тя. „Беше направена промяна в Закона за енергетиката през 2015 г. Това неосновано субсидиране беше преодоляно“, добави Петкова.
„Промяната беше обжалвана пред Конституционния съд, той излезе с решение, от което става ясно, че тя е напълно закономерна и законосъобразна“, изтъкна енергийният министър. „През годините сме имали поредица от срещи с тези производители и сме обяснили всички тези факти и обстоятелства. Те знаят за тях. Не виждам аргументи в подкрепа на този протест“, подчерта Теменужка Петкова.
„Те се позовават на една промяна в директивата, която беше приета в края на 2018 г. като твърдят, че тази промяна на директивата е направена във връзка с този случай. Това не е така, промяната касае действия, които ще бъдат предприети след транспониране на директивата в съответните държави членки, но това трябва да се случи до юни 2021 г“, коментира тя.
„По никакъв начин не може да се свърже със свръхсубсидирането, което са получили тези производители през годините. Този протест не е аргументиран. Това са теми, които са обсъждани“, допълни още Теменужка Петкова.