София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Смъртна присъда за бракониерите в Кения

ООН е против крайната мярка

Смъртна присъда за бракониерите в Кения

ООН е против крайната мярка

1 годинаОбщество 8 Боряна Райчева


Политиците в Кения се опитват да прокарат закон за налагане на смъртна присъда за бракониерство. ООН се обяви против крайната мярка.
Още миналата година правителството на Кения заяви, че планира въвеждането на смъртна присъда за бракониерство. Според актуалното законодателство на Кения е забранено да се убиват застрашени видове. В допълнение към това Актът за запазване на дивата природа от 2013 г. предвижда доживотна присъда или глоба от 200 000 долара за нарушителите.Тези мерки за предотвратяване на бракониерството обаче не жънат успех.
Решението да се въведе смъртна присъда привлича както поддръжници, така и противници. От ООН са твърдо против смъртната присъда за каквито и да е престъпления и от години се борят този тип наказание да бъде премахнато във всички страни по света. Те посочват, че през последните години броят на бракониерите намалява благодарение на засилените мерки за опазване на дивата природа и инициативи за активизиране на законодателството в тази насока. По данни на Министерството на туризма и дивата природа убиването на носорози е намаляло с 85 процента спрямо 2013 г., а бракониерството спрямо слоновете със 78 процента.