София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Константин Бачийски: В Бургас "Фондът за стимулиране на полети" трябва да действа

Кандидатът за кмет на града от ПП „Средна европейска класа" с планове за развитие

5 годиниИзбори 2019 2 Боряна Райчева

Константин Бачийски е кандидат за кмет на Бургас от ПП „Средна европейска класа". Той е познат сред бургазлии със своите идеи за развитие на морския град. Една, от които е „Фонда за стимулиране на полети“. Според него привличането на авиокомпании, които да летят целогодишно от и до Бургас ще постигне голям ефект – първо, да имаме чуждестранен пътникопоток, извън активния летен туристически сезон, второ, да подобрим качеството на живот на хората, които живеят тук.

Идеята на Бачийски за създаване на Фонд за стимулиране на полетите наскоро намери място и потвърждение в държавната политика. Правителството обяви, че ще използва 15 милиона лева за стимулиране на полетите до България.

В началото основната му цел била да привлекат авиокомпании, които да летят целогодишно до Бургас или поне на първо време да разширят периода извън активния туристически сезон, като по този начин да се разшири и туристическият сезон и да се подкрепи местната икономика. "Лично аз водих преговори с над петнадесет такива авиокомпании, като преговорите бяха за създаване на дългосрочни връзки. Първите срещи с „Райънеър“ осъществих през 2014 година. Те, не само, че нямаха представа къде е Бургас, а даже още не бяха дошли в България", коментира Бачийски.

"Когато предложих на колегите от Общинския съвет в Бургас идеята си за създаване на този фонд, реакцията им беше абсурдна. Почти никой не разбра какво всъщност им предлагам. Имаше огромна съпротива и съмнения. Спомням си, че някои от колегите заявиха, че вероятно смятам да продавам и да печеля от продажбата на самолетни билети. Когато за първи път представих идеята и събрах председателите на групите преди да я предложа в Общинския съвет, колегата от групата на ГЕРБ Людиев ме попита „Коце, ти агенция за самолетни билети ли си направил?“, аз му отговорих , че както сам знае, аз се занимавам с ИТ бизнес и нямам нищо общо с продажба на самолетни билети и че повечето лоукост компании продават билетите онлайн и изобщо не им трябват агенти. Подобна беше реакцията и на други колеги, които отказаха да подкрепят тази идея". Това разказа Константин Бачийски в интервю пред Флагман.бг.

Бачийски коментира, че е получил подкрепа за създаването на фонда от администрацията. За съжаление не са получили договореното от администрацията в Бургас и накрая открили фонда с пет пъти по-малко средства в него. Неговото предложение било във фонда да се генерира сума от над 200 000 лв. годишно по формулата „Един жител, един лев“, т.е ако условно в Бургас живеят 211 000 души, всяка година във фонда да постъпват по 211 000 лв.
"Статистика показва, че ако един авиопревозвач създаде своя база тук, т.е от Бургас да излитат самолети към различни точки на света и да кацат обратно, това би донесло на местната икономика приходи от 120 млн лв. годишно извън цените на самолетните билети. От работни заплати за служителите, от потребяване на услуги от туристите и т.н.", уточнява кандидатът за кмет.

Константин Бачийски обаче не се отказал и дори и фондът да е разполагал само със силно ограничен ресурс, той започнал да го ползва по време на преговори, като чисто маркетингов инструмент.
Пристигането на „Райънеър“ в Бургас бе представено като колосален успех на администрацията, но никоя медия не спомена Бачийски. Той коментира, че хората, които са отъпкали пътеката за този момент, остават на заден план, те не влизат в репортерските обективи. Но е бил щастлив, че след толкова положен труд от него и от екипа му, Бургас е получил шанс за своята икономика.