София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радан Кънев и Стефан Тафров: Алтернативата сме ние

„Демократична България“ чака резултатите от гласуването в чужбина

5 годиниИзбори 2019 4 Боряна Райчева

След неочаквано доброто си представяне на изборите в неделя, двамата първи в листата на коалиция „Демократична България“ (ДСБ, „Да, България!“, „Зелено Движение“) коментираха за БНТ. 74% от избирарателите им са със висше образование, показват резултатите. 

Според първите прогнозни резултати коалицията от трите партии ще вкара един депутат в Европейския парламент. Най-вероятно това да е Радан Кънев, първи в листата на „Демократична България“. 

"Европа на партии и личности - това е демокрация", коментира водачът на листата Радан Кънев (ДСБ).

Според него коалицията се подготвя за „много тежка политическа работа в близките часове, дни, месеци, години“. „При подобни резултати няма да знаем до утре сутрин, но това, че в България има алтернатива и тя не се нарича БСП е напълно ясно“.

"Европа на гражданите", гласи пък коментарът на Стефан Тафров - втори в листата на коалицията от квотата на „Да, България!“. Той най-вероятно няма да влезе в Европарламента.

Според дипломата от кариерата изборният ден не е приключил навсякъде в чужбина, където българите гласуват много активно, изборният ден продължава.

“Може резултатът на "Демократична България" ще се подобри допълнително, защото там по традиция се представяме добре. Със сигурност имаме един мандат, това не ме изненадва”, каза Тафров.

Според него коалицията се доказахме, че е реалната алтернатива на партиите на статуквото - на ГЕРБ, на БСП, на ДПС.

“БСП доказаха, че не са никаква алтернатива на ГЕРБ. Ние сме в първа лига от тази вечер, всички партии трябва да се съобразяват с нас, тъй като сме политически фактор в страната”, каза кандидатът на „Да, България!“.

Според Стефан Тафров Европа несъмнено ще се промени след тези избори, тъй като новият Европарламент ще е по-фрагментиран от предишния.

“Но въпреки това проевропейските политически са се представили добре из целия континент”, констатира вторият в листата на „Демократична България“.