София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАСА търси екзопланети с телескопа „Тес“

Апаратът бе изстрелян с ракета-носител „Фалкон-9“

6 годиниТехнологии 2 Боряна Райчева

НАСА изстреля космическия телескоп  "Тес", предназначен за търсене на потенциално пригодни за живот планети. Апаратът беше успешно изведен в орбита от американската компания "Спейс екс", съобщиха световните агенции. Той е бил изстрелян с помощта на ракетата-носител "Фалкон-9", чийто старт беше осъществен от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида.

Наблюденията с помощта на телескопа ще могат да започнат след около два месеца. От компанията отбелязаха, че първата степен на ракетата успешно се е спуснала на платформата в Атлантическия океан.

Стойността на космическия телескоп е около 340 милиона долара. В реализацията на проекта се включиха учени от Масачузетския технологичен институт. "Тес" ще изследва 200 000 от най-ярките звезди близо до Слънцето, за да търси екзопланети с транзитния метод. При него се следи интензитета на светлината на звездата.

Специалистите от НАСА очакват "Тес" да открие хиляди неизвестни досега светове, сред които стотици планети с размерите на Земята или двойно по-големи "суперземи". Той ще продължи делото на предшественика си, космическия телескоп "Кеплер". С негова помощ бяха открити около 2300 екзопланети, потвърдени вече с други телескопи.

Очаква се първите обработени данни да бъдат разпространени в началото на 2019 г.

Телескопът "Тес" е с размери 1,5 м на 1,2 м, без слънчевите панели, които бяха сгънати за изстрелването. Теглото му е едва 362 кг. Оборудван е с четири широкоъгълни камери и слънчев сенник, който да спира пряката светлина, докато те работят. Инструменти за откриване на извънземен живот обаче на телескопа няма.