четвъртък, 12.09.24
23.8 C
София
28 C
Пловдив
26.1 C
Варна

Позволиха на мъже да се бият срещу жени в бокса на тазгодишните Олимпийски игри

Двама боксьори, които бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство



Двама боксьори, които бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство поради неиздържане на тестовете за допустимост на пола, имат право да се състезават на Олимпийските игри в Париж, съобщи Международният олимпийски комитет в понеделник.
Имане Хелиф от Алжир беше дисквалифицирана часове преди двубоя си за златен медал на Световното първенство за жени в Ню Делхи миналата година, след като не успя да изпълни критериите за допустимост на Международната боксова асоциация (IBA).
Двойната световна шампионка от Тайван Лин Ю-тинг също загуби бронзовия си медал на същото състезание, след като и тя не успя да изпълни критериите.
По това време президентът на IBA Умар Кремлев каза пред руската информационна агенция ТАСС, че боксьорите са имали „XY хромозоми“.
Световното първенство беше организирано от IBA, която вече не е федерация, призната от МОК.
Състезанието по бокс на Олимпиадата в Париж се организира от Парижкото боксово звено (PBU), специално звено, създадено от Изпълнителния съвет на МОК.
„Всички спортисти, участващи в турнира по бокс на Олимпийските игри Париж 2024 г., спазват правилата за допустимост и участие в състезанието, както и всички приложими медицински разпоредби в съответствие с правила 1.4 и 3.1 от Боксовата единица Париж 2024 г.“, каза МОК в съобщение изявление.
„PBU се опита да ограничи измененията, за да сведе до минимум въздействието върху подготовката на спортистите и да гарантира последователност между олимпийските игри.“

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

1 коментар

  1. А къде са мъжете боксьори,да да им начупят самодоволните мутри на тия хитреци? Или всички боксьори са се превърнали в женчовци!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ