сряда, 25.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
22.5 C
Варна
Search Suggestions

      След освобождаването: Джулиан Асандж се готви за първа публична поява

      Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще говори следващата седмица пред Съвета на Европа в Страсбург и това ще бъда първата му публична поява, откакто бе освободен от затвора през юни, предаде ДПА.

      53-годишният Асандж ще даде показания пред комисията по правни въпроси и правата на човека към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) във вторник, се казва в изявление на „Уикилийкс“.

      Асандж се явява пред комисията след публикуването на доклад от разследването на ПАСЕ във връзка със задържането му в лондонския затвор „Белмарш“ в продължение на пет години. Преди това той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, след като поиска убежище.

      „Докладът потвърждава, че Асандж отговаря на условията за политически затворник и призовава Обединеното кралство да извърши независима проверка дали той е бил изложен на нечовешко или унизително отношение“, се казва в изявлението на „Уикилийкс“.

      „В доклада се обсъжда как правителствата прилагат както законови, така и извънзаконови мерки за потискане на инакомислието в чужбина, което представлява значителна заплаха за свободата на печата и правата на човека“, се посочва в текста.

      От екипа на Асандж заявиха, че той „се възстановява“, след завръщането си в Австралия. При пристигането си съпругата му Стела заяви, че той се нуждае от време, за да „преоткрие свободата“ и да се възстанови, преди да говори публично в „избран от него момент“.

      В изявлението на „Уикилийкс“, публикувано в „Екс“, се казва, че той ще присъства на изслушването във Франция „поради изключителния характер на поканата и за да приеме подкрепата, получена от ПАСЕ и нейните делегати“.

      Публикуваните в „Уикилийкс“ секретни доклади описват хиляди смъртни случаи на цивилни в резултат на конфликтите в Афганистан и Ирак и уличават американските въоръжени сили в убийството на невинни минувачи, включително двама журналисти на Ройтерс по време на въздушен удар срещу Багдад през юли 2007 г., припомня ДПА.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ