София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Бившият председател на КЕВР: Няма никакъв шанс за евтин газ от Русия

"Няма кой да ни обърне внимание точно на нас да ни пуснат газа"

16 сАнализи 509 Калоян Ненчев

"В момента Русия има огромни проблеми. "Газпром", както всички други компании в Русия, е на прякото подчинение на администрацията на президента Владимир Путин. Нито една енергийна компания не може да сключи договор и да направи каквото и да е без неговото разрешение. А знаем, че в момента Русия използва газа като оръжие към Европа. В този смисъл е абсурдно да отидем и да искаме от тях да не използват това оръжие по незнайна причина. Просто не сме им достатъчно важни. Няма кой да ни обърне внимание точно на нас да ни пуснат газа", смята бившият председател на КЕВР Станислав Тодоров в ефира на бТВ. 

"Много силно се надявам, че служебното правителство ще осигури доставките поне за ноември, декември и януари. В противен случай, точно в момента, в който новите депутати и новият кабинет стъпят в офисите си, няма да имаме доставки. Задължително е да се даде възможност новото правителство да има поне месец-два, за да влезе в темата", допълни той. 

"Мерките, които сега предлага Европейският съюз, в по-голямата част вече са в действие в България. Със свое решение от юли месец Народното събрание прие решение, с които казва, че бизнес потребителите не могат и не трябва да плащат повече от 250 лева. Тези компенсации идват от свръхпечалбите, които се взимат от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица 2" и НЕК – най-големите енергийни предприятия в България. Това, към което се стреми в Европа, у нас вече е факт", коментира той по повод предложението, което дойде от Европа за таван на печалбата на дружествата, които печелят от продажба на енергия.

По думите му колкото по-дългосрочен е договорът, толкова по-евтин е газът.