София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Алексей Навални и „шокиращите репресии срещу основните свободи“

Алексей Навални, приветства в четвъртък вечерта хилядите протестиращи
33 мПолитика 212 Надежда Максимова

Руският опозиционер Алексей Навални, приветства в четвъртък вечерта хилядите протестиращи, които, излязоха на масови демонстрации с искане за незабавното му освобождаване от затвора. 

Кремълският критик, изрази „гордост и надежда“ в своя публикация в Инстаграм, наричайки демонстрантите "спасението на Русия".  Протестите бяха организирани от лидерите на Антикорупционния фонд на Навални в деня, в който президентът Владимир Путин, изнесе своята ежегодна реч. Полицията реагира с арести на над 1700 души, включително опозиционни политици.  

44-годишният Навални, който е в затвора от януари, започна гладна стачка на 31 март, настоявайки за адекватно лечение на силните болки в гърба и краката, които изпитва от седмици. Решението му беше последвано от призив на неговите лекари да спре да гладува, защото стачката му „продължи още малко, просто няма да има пациент, когото да лекуваме“.

Междувременно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова Русия да освободи Навални „незабавно и във всеки случай преди следващото заседание на Комитета на министрите за човешките права през юни 2021 г.“

Алексей Навални се намира в един от най-строгите трудови лагери в Русия- ИК-2 Владимировска област. Той беше осъден по старо дело през февруари.  Това стана, след като Навални се завърна от Германия, където се лекуваше от натравяне с новичок в Русия. 

Източник : Amnesty International, Свободна Европа

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!