София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Български предприятия могат да кандидатстват за 1,2 млрд. евро от Европейския фонд за отбрана

По брой организации, които получават финансиране от Фонда, страната ни се нарежда на 14 място от общо 26 държави


През тази година български предприятия могат да кандидатстват за 1,2 млрд. евро от Европейския фонд за отбрана.

Това стана ясно по време на информационно събитие, посветено на Фонда, което беше открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. От тези средства 72 млн. евро са предназначени за проекти на малки и средни предприятия, а други 41 млн. евро ще финансират разработки за „революционни технологии“.

„За период от четири години български фирми, в консорциуми с чужди партньори, са спечелили 11 проекта за продукти и технологии в сферата на отбраната на стойност близо 130 млн. лева“, посочи министър Никола Стоянов.

Той допълни, че по брой организации, които получават финансиране от Фонда, страната ни се нарежда на 14 място от общо 26 държави.

„Това е ясен знак, че нашите фирми и научно-изследователски организации са иновативни, високотехнологични и конкурентни на европейско ниво, и трябва в максимална степен да се възползват от възможностите, които предоставят европейските програми и инициативи“, коментира още икономическият министър.

По думите му на ниво Европейски съюз има редица инструменти, насочени към изграждане на по-конкурентоспособна отбранителна промишленост и по-отворен европейски пазар.

„Намираме се в исторически момент за нашата отбранителна индустрия. Имаме всички предпоставки и възможности да направим така нужния преход за производство на повече продукти по НАТО-стандарт и за технологично обновление в този сектор, но е необходима по-голяма активност от страна на компаниите и научните институти“, подчерта министър Стоянов.