София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Български военни не са пострадали в Кандахар

Базата на международната коалиция стана обект на атака вчера

Български военни не са пострадали в Кандахар

Базата на международната коалиция стана обект на атака вчера

1 месецОбщество 182Златина Петкова


Български военни не са пострадали при вчерашния ракетен обстрел на базата на международната коалиция на летище Кандахар, съобщават от Министерството на отбраната. Припомняме, че обстрелът се случи снощи в 23:17 часа местно време (20.47 ч българско време).

Към момента в Кандахар е разположен 39-ият контингент от Българската армия, който участва в операцията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, като  военнослужещите от него, заминаха за там на 15 октомври миналата година.

Съставът на контингента включва 130 военнослужещи, от които 116 мъже и 14 жени, като те обхващат щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и групи от специалните и специализирани служби. Командир на контингента  ни е полковник Красимир Горанов.

Българските военнослужещи в Афганистан осигуряват контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, а също така помагат с обучението на формирования от Афганистанската национална армия.