София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов: С ВМРО сме за РС Македония в НАТО и ЕС

Премиерът се срещна с представители на Американската търговска камара
пропускане

Борисов: С ВМРО сме за РС Македония в НАТО и ЕС

Премиерът се срещна с представители на Американската търговска камара

8 месецаПолитика 23 Боряна Райчева


По темата трябва ли Северна Македония да влиза в ЕС и НАТО сме на едно мнение с вицепремиера Красимир Каракачанов. Това каза българският премиер Бойко Борисов по време на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара и подчерта: Разбира се, че и Албания трябва да бъде член. България ще бъде председател на Берлинския процес, защото ние даваме перспектива и водим политика на добросъседство. Историята е много ясна и добре описана, включително и от американци от преди 120 години.

“Няма лоши инвестиции, но са ни любими тези, които предлагат много работни места и високи заплати. Европа се отърсва от старите си доспехи и се ориентира към Запада. Ние не правим нищо без нашите съседи и другите ни партньори. И в енергетиката има голям шанс да направим големи проекти”, заяви още Бойко Борисов.

Той обясни, че страната ни е една от тези, които най-добре са се възползвали от плана „Юнкер” и през последните години са направени много инвестиции. Една от тях е купуването на изтребители F-16. „Закупихме на нашите пилоти най-доброто в света. Не се изкушихме да дадем по-малко пари”, коментира Борисов. Обвиниха ни в лобизъм за сделка между българското и американското правителство. Какво ли не чухме и какви ли внушения не чухме. Беше трудно, но направихме процеса необратим, категоричен е Борисов.

Президентът на Американската търговската камара Оливие Маркер отбеляза, че САЩ е шестият по големина инвеститор в България. Той посочи като успешни и дълго очаквани завършени проекти през последната година пуснатата нова мина на „Дънди“ и нова технологична иновация на „Кока Кола“.

Маркет припомни, че наскоро за първи път у нас е транспортиран американски втечнен газ, двете частни американски централи „Марица Изток“ 1 и 3 използват местни суровини и гарантират енергийната стабилност, а наскоро „Уестингхаус“ заяви намерение да участва в проекта за АЕЦ“Белене“.