София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д. Танева: Правилата на ЕС за чумата по свинете не допускат изключения

„По случая в Голямо Враново имаме отказ от Брюксел“
пропускане

Д. Танева: Правилата на ЕС за чумата по свинете не допускат изключения

„По случая в Голямо Враново имаме отказ от Брюксел“

9 месецаАгро 135 Боряна Райчева


Борбата с африканската чума по свинете се провежда изцяло по правилата на Европейската комисия, всяка стъпка се съгласува с Брюксел и изключения не може да има за никого.Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в интервю за БНТ.

Тя коментира казуса в свинефермата в село Голямо Враново, чиито собственици искат да опазят от евтаназиране 15 хил. животни и твърдят, че пробите им са отрицателни.

"Правилата важат за всички и в тази ферма независимо от становището на нейния собственик продължава евтаназията", каза Десислава Танева.

Тя поясни, че се е допитала до санитарните власти на ЕС по този конкретен случай. Но е получила отрицателно становище, защото вирусът вече е влязъл в този комплекс.

"Не може една държава да вземе самостоятелно решение по мерките. Не сме ги измислили ние тези мерки и те са еднакво тежки за всички", казва министърът.

По думите й в други страни от ЕС тази година се активизират стари огнища, обявени за ликвидирани, а това означава, че дезинфекцията им не е била прецизна.

Министърът посочи, че предстоят промени в правилата за биосигурност, с които " ще трябва да продължим да живеем".

Те включвали „нови мерки и по-строг контрол във всички видове стопанства - промишлените свинекомплекси, фамилните ферми и в домакинствата, които отглеждат до 3 прасета за лична консумация“.