София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Говорителят на ЦИК: Процентите нямат никакво значение, важен е броят гласове

В алгоритъма са налети всички гласове за партиите, които са преминали 4%, обясни Димитров

"Процентите нямат никакво значение, важен е броят гласове. В алгоритъма са налети всички гласове за партиите, които са преминали 4%". Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред БТВ. Поводът бе разминаването на процентите получили партиите на вота в решението на ЦИК, което бе и публикувано в Държавен вестник, и самият сайт с резултатите. Още вчера от ЦИК обясниха, че това се получава заради квадратчето "Не подкрепям никого", което  е от значение за активността, но не и за определяне на мандатите.

„В условията на пандемия огромно предизвикателство беше за нас гласуването с машини. Чарът е, че много лесно се работи с тях. И досега обаче нямаме ясна причина, защото 100 машини не работеха, както трябва“, призна той.

Изтъкна, че има  няколко сигнала до прокуратурата за изборите. Най-сериозно се проверява проблемът с машините във Велико Търново. По думите му разследването може да установи какъв е източникът на този проблем. Димитров не каза дали може да се говори за саботаж. Въпреки това смята, че хибридната форма на гласуване - машини и хартиени бюлетини - трябва да остане, ако по някаква причина машината не работи. Според него чарът на машините е, че с тях се работи много лесно, но те са голям товар за ЦИК. Убеден е, че проблемът с машините в Търново е могъл да бъде избегнат.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!