София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гълъбинов: Имаме излишък, а имаме задлъжнели общини

„Има една небалансираност на нещата“

Гълъбинов: Имаме излишък, а имаме задлъжнели общини

„Има една небалансираност на нещата“

8 месецаИкономика 28 Боряна Райчева


Към средата на тази година се отчете, че имаме излишък от три млрд. лева. След това се извършиха последователно големи плащания и излишъкът намаля. Очакваният излишък е над 1 млрд. лева. Това заяви в студиото на предаването „Делници“ с водещ Николай Колев икономистът Румен Гълъбинов.

Според него има една небалансираност в България.

Имаме излишък, а имаме общини със задлъжнели болници, например. Да не се окаже, че ако трябва да компенсираме всички минуси, излишъкът съвсем ще се стопи. Ние сме съвсем близо до лимита, коментира той.

Според мнението на експерта браншовите организации признават за икономическа рецесия. В период от две поредни тримесечия са забелязва спад във производството и износа. Трябва да започнем да се подготвяме за тази рецесия. Но не всяка рецесия е криза. Но затова е този процес на контролиране, убеден е той.

Гълъбинов е категоричен, че трябва да се помисли и как да се увеличат доходите на хората.
Въпросът какъв ще бъде статутът на пребиваване, на работа за българите във Великобритания остава. Доста условни са всички прогнози, защото всички промени ще са много динамични, допълни икономическият анализатор.