София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Калин Стоянов говори пред ЕК за борбата с каналджиите и миграционния натиск

Основното изказване на вътрешния министър ще бъде в панела „Отговор на каналджийството“

2 месецаЕвропейски съюз 55 Лазар Лазаров

За първи път български министър на вътрешните работи е поканен да участва с изказване на водещо събитие на Европейската комисия, откакто България е член на ЕС. Причината са постоянните усилия на страната ни за справяне с престъпните мрежи на каналджиите и с миграционния натиск. Основното изказване на министър Калин Стоянов ще бъде в панела „Отговор на каналджийството“, съобщиха от МВР.

Събитието е ключов момент с оглед приоритета на България за присъединяване към Шенгенското пространство и ролята на Министерството на вътрешните работи в този процес.

Поканени са ресорните министри на държавите членки на ЕС и на основните държави на произход и транзит на мигрантите, ръководителите на агенциите на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и представители на международни организации.

Създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството и провеждането на специфична конференция на тази тема с ключовите държави на произход и транзит беше анонсирано от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в годишната й реч за състоянието на Съюза през септември 2023 г, а в последствие бе обявено многократно от други представители на Европейската комисия. 

Снимка: БГНЕС