Начало Новини Предавания На живо

Милен Керемедчиев: Заразата с битката за Брекзит няма спиране

„Борис Джонсън допусна грешка с парламента и кралицата“

Милен Керемедчиев: Заразата с битката за Брекзит няма спиране

„Борис Джонсън допусна грешка с парламента и кралицата“

9 месецаПолитика 47 Боряна Райчева


За съжаление става много горещо септември, но не само за британските депутати и премиера Борис Джонсън, а и за евродепутатите, които пак ще трябва да дебатират всички темата Брекзит като преди 3 г. Това коментира пред БНР бившия заместник външен министър Милен Керемедчиев.

„Така че битката, която стартира в Лондон, ще се пренесе със сигурност в средата на месеца в Европа и тази зараза, която тръгна няма спиране“.

Според Керемедчиев Джонсън се стреми към Брекзит на всяка цена и без да има преговори. „Прави всичко възможно да бъде единственият, който поставя условията за Брекзит и да омаловажи и минимизира всички опозиционни и инакомислещи както във Великобритания, така и в Европа“.

Според него Борис Джонсън направил грешка с искането си кралицата да замрази работата на парламента за повече от месец.

„Тъй като за последните 3 г. дебати британският парламент беше доста разединен в мнението си и гласуваше доста разнопосочно различни предложения на предшественичката Тереза Мей“, отбеляза Милен Керемедчиев.

Според него Борис Джонсън е успял да концентрира опозицията и в собствената си Консервативна партия и в опозиционните политически сили.

Керемедчиев подчерта, че успех за Джонсън би било „издърпването“ на гласоподаватели, които са привърженици на твърд Брекзит и на партията на Фарадж.

„Ако има нов референдум, нещата ще са на кантар – не е ясно дали привържениците на оставането биха спечелили. А дори и да спечелят, на предишния надделяха желаещите да напуснат и ЕС и резултатът би бил едно на едно“, каза Милен Керемедчиев.