София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Мирчев: Сарафов да си подаде оставката веднага, това е безкрайна арогантност и наглост

Той е човек, който е сниман пред емблематичните “Осемте джуджета”

18 сПолитика 1093 Кристияна Стефанова

Народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев определи като безкрайна арогантност и наглост избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ главен прокурор.

“След като обществото ясно е показало какво иска, след като е очевидно, че повече така не може, в името на нечие лично оцеляване да назначиш човек, на когото ние сме искали оставката, човек, който е сниман пред емблематичните “Осемте джуджета”, здрависвайки се с още по-емблематичния Петьо Еврото, е безкрайна арогантност и наглост”, заяви той в предаването “Денят он ер” след решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера.

По думите на Мирчев изборът за нов главен прокурор трябва да стане след промените в конституцията с новите изисквания към него от новия ВСС.

“Сарафов е назначен от същите тези, които назначиха Гешев и преди това Цацаров. Това не са просто конкретни хора, а групи с политически, бизнес и икономически интереси, които са свикнали съдебната власт и прокуратурата да ги обслужват. В момента ВСС и от части прокурорската колегия са техни слуги”, каза той.

Мирчев обясни, че провеждането на срещи с всички политически партии имат за цел да бъдат обсъдени техните идеи за промени в конституцията, а не да се водят разговори за общо управление. И подчерта, че всички срещи винаги са били публични в парламента.

“От години говорим, че за промени в конституцията ще си говорим с всички политически сили без значение дали ни харесват, или не. Не за общо управление и правителство. Застанали сме честно пред хората и сме го обявили. Разговаряли сме не някъде на кафе или в някой офис или ресторант, скришно, а публично в Народното събрание”, уточни депутатът.

“Всички партии в парламента трябва да разберат, че те имат ангажимент към това общество. Знам, че някои от тях разчитат на това, че техните избиратели не оценяват и не разбират какви са тези промени в конституцията. Само че сме стигнали период, в който не можем да си позволим да имаме страна, в която прокуратурата е овладяна от престъпния свят, прокуратурата и самата страна стават заложници на престъпни икономически и политически интереси”, каза още Ивайло Мирчев и направи сравнение с Румъния, която през 2008 г. беше в тежка финансова криза, а днес икономика им е с 50% над българската само заради съдебната реформа и вкараните корумпирани политици в затвора.