София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

НОВА ЗАПЛАХА: Цунами удари Турция след земетресението с магнитуд 7 по Рихтер (ВИДЕО)

Издирват се затрупани хора под разрушените сгради
33 мЕвроком 1687

Земетресение от 7,1 по Рихтер се случи в петък следобед между Гърция и Турция, в резултат на което бяха засегнати няколко града, включително курортни, и в двете държави, а "ехото" на вторичните трусове достигна дори до Атина, Истанбул и София. Епицентърът на земетресението според Американската геоложка служба е на север от остров Самос в Гърция и на около 18 км от турската провинция Измир на дълбочина 16,5 км.
На територията на Гърция трусовете продължиха няколко минути. Данните за Турция говорят за 15 секунди. На остров Самос възникна паника, хората останаха по площадите и улиците. Няколко сгради са рухнали от източната страна на острова. На курортния остров Кос туристите са призовани да напуснат плажовете, има предупреждение за настъпващи цунами. Бяха регистрирани силни вълни, 1 метър вода е заляла улиците на Сеферихисар в провинция Измир.

От турска страна има разрушения в провинция Измир. Много сгради бяха унищожени и повредени, включително в едноименния град, както и в неговата околност. Сред най-тежко засегнатите е Сеферихисар. Работата по издирване и спасяване вече е започнала, все още няма данни за жертвите, но според местните медии такива има. По предварителни данни земетресението в Измир са загинали 4 души, 120 ранени, информира агенция Анадолу. 

По-късно имаше доказателства, че туристите в паника избягаха от хотелите на западното крайбрежие на Турция.