София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Парламентът в Полша във ваканция до изборите

Опозицията коментира разпускането като нечувано

10:22 ч. 12.09.2019 г.Политика 9

Полският парламент излиза във ваканция до изборите на 13 октомври, това съобщи главният говорител, като призова депутатите от опозицията да обвинят дясното правителство тайно да планира да прокара допълнителни законопроекти.

Долната камара на парламента ще се събере отново за заседания на 15 и 16 октомври, тоест два дни след парламентарните избори на 13 октомври. Подновените заседания обаче ще бъдат в настоящия състав на Сейма, а не с новоизбраните депутати.

Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) обяснява, че така депутатите ще имат повече време за предизборната кампания. Очакваше се последното заседание на Сейма преди изборите да бъде в петък.

Опозицията обаче заяви, че подобна почивка е нечувано в полската парламентарна история.

„Това означава, че ПиС има някакъв скрит план - или не вярва, че резултатът от изборите ще бъде положителен за тях и иска да играе безопасно, или иска да подготви законопроект, който не би могъл да бъде приет при нормални условия ", това каза Малгожата Кидава-Блонска от основната опозиционна група Гражданска коалиция пред местно радио.

Други депутати предположиха, че PiS може да крие лоши икономически новини от избирателите и да измени плана си за бюджет след изборите, преди новият парламент да може да се положи клетва.