София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

POLITICO: Германия поиска от ЕК да закупи "Спутник V" на общоевропейско ниво

Страната изрази надежда, че процесът на подготовка за закупуване на ваксината може да започне
7 сЗдраве 695 Мирослав Митков

Германия иска от Европейската комисия (ЕК) да закупи руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" на европейско ниво, съобщи Politico, позовавайки се на говорител на германската администрация.

„Поискахме от Европейската комисия да стартира процедурата за възлагане на поръчки за "Спутник V", заяви говорител на правителството на брифинг в Берлин. „Сега виждаме, че ЕК е в процес на стартиране на тази процедура“, съобщава ТАСС .

Германия изрази надежда, че процесът на подготовка за закупуване на ваксината може да започне сега, докато Европейската агенция по лекарствата (EMA) разглежда заявлението за разрешение за използване на руското лекарство в ЕС. „Бихме сметнали за правилно, ако преговорите започнат незабавно“, каза източникът.

Той поясни, че Европейската комисия все още не е започнала преговори с Москва за евентуална покупка на "Спутник V", но обсъждането на процедурата за покупка може да се проведе "в близко бъдеще".

По-рано Ройтерс, позовавайки се на източник в германското правителство, съобщи, че Европейската комисия ще проведе предварителни преговори с държавите-членки на ЕС относно евентуалната покупка на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V".

В същото време европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон  заяви , че Европейският съюз "абсолютно не се нуждае" от "Спутник V". По този повод бившият главен санитарен лекар на Русия, епидемиологът Генадий Онищенко отбелязва: „Всички тези явления  струват  не просто загуби в някои известни валути, но и загуби на човешки животи за Европа“.

В същото време президентът Владимир Путин, коментирайки изявленията за "Спутник V", подчерта, че Москва не налага нищо на никого  , но възниква въпросът чии интереси Брюксел подкрепя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!