София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Посещение: Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон идва у нас

Тя ще обсъди Шенген с вътрешните министри на България и Румъния

21 дниПолитика 20 Иванина Игнатова

Днес европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон ще бъде на работно посещение в България.

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам, съществуващото и планираното засилено сътрудничество в областта на управлението на границите и миграцията, както и полицейското сътрудничество, което Европейската комисия ще продължи да подкрепя.

В София комисар Йохансон ще участва в тристранна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.

По време на визитата си Илва Йохансон ще посети летище София, за да се запознае с новата организация във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Комисията ще продължи да предоставя цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да се гарантира, че през 2024 г. може да бъде взето решение за премахване на контрола по вътрешните сухопътни граници. Това е отразено и в наскоро приетия доклад за състоянието на Шенген за 2024 г., в който се разглеждат постиженията, предизвикателствата и развитието в Шенгенското пространство през изминалата година. 

Снимка: БГНЕС