София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Пожарите в Русия заплашват център за ядрени изследвания

В другия край на държавата пък се борят с наводнения след дъждове


Разрастването на пожарите в Русия вече заплашва Федералния ядрен център в западния град Саров, налагайки въвеждането на извънредно положение, предаде ДПА, като се позова на местните градски власти. 

От там съобщиха, че заради разпространяването на пожарите в района на Нижни Новгород е необходимо повишаване на степента на опасност, което ще улесни мобилизирането на допълнителни противопожарни сили.

Междувременно Якутия е сериозно засегната от огнената стихия. Унищожени са десетки жилищни сгради, а хората са евакуирани на безопасни места. По официални данни в Русия понастоящем горят 3,5 милиона хектара, което се равнява приблизително на общата площ на Сърбия и Черна гора. Климатолози и експерти от "Грийнпийс" твърдят, че това са най-големите пожари в Русия, откакто в страната се води такава статистика.

В другия край на държавата - в Амурската област, граничеща с Китай - спасителни екипи пък се борят с наводнения след дъждове. Там под вода са около 80 км улици в населени места и 6 моста, а 24 общини по поречието на река Амур са откъснати от света, съобщиха регионалните власти.