София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Председателят на българския клуб "Иван Михайлов": Ще продължим дейността си

Любчо Георгиевски заяви, че в центъра не са уведомени за решението за заличаване на организацията

19 сОбщество 267 Николай Парашкевов

Очаква се българското външно министерство да коментира решението на властите в Скопие да заличат от централния регистър българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Решението идва след като миналата седмица правителствена Комисия за имена на организации и сдружения в РСМ се произнесе с негативно становище за името на клуба.

Според Комисията наименованието се свързва с фашистка идеология и накърнява националните чувства на македонския народ, което е в нарушение на приетите промени в Закона за организациите, сдруженията и политическите партии.

Комисията е препоръчала на Министъра на правосъдието да вземе решение за заличаване на организацията от регистъра, което е подписано още същия ден.

Пред БНТ председателят на клуба Любчо Георгиевски заяви, че не са уведомени за решението. Посочи още, че ще търсят правата си в съда и ще продължат дейността си, както и досега.

Другият български клуб в Охрид "Цар Борис Трети" също получи негативно становище от Комисията по имената, като неговата съдба засега е неясна.

Срещу двата клуба имаше поредица от атаки, стрелба, опит за подпалване и протести.